Let there be light -tukikonsertti

Tukikonsertti Ukrainan hyväksi

Tukikonsertissa Ukrainan hyväksi Musiikkitalon konserttisalin lavalle astuu Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja 34 ukrainalaista musiikinopiskelijaa Dalia Stasevskan johtamana.

Konsertin tuotot ohjataan suoraan Ukrainan musiikkikoulutuksen tueksi. Konserttiyleisö voi lipunoston yhteydessä halutessaan lahjoittaa lipunhinnan lisäksi vapaavalintaisen summan. Taideyliopiston henkilöstö- tai tapahtumakausikortit eivät ole voimassa konsertissa.

Kovassa kansainvälisessä nosteessa oleva kapellimestari Dalia Stasevska suunnitteli konsertin teemaan sopivasti suomalaista ja ukrainalaista ohjelmaa, jota leimaavat värikylläisyys ja ikonisuus.

Ohjelmassa kuullaan ukrainalaissäveltäjä Bohdana Frolyakin teos Let There Be Light, Jean Sibeliuksen Viulukonsertto, jossa solistina soittaa Elina Vähälä sekä Myroslav Skorykin Melodia ja Uuno Klamin Kalevala-sarja.

Lisätietoa teoksista

Konsertin nimikkokappale, BBC Promsin tilausteos, Bohdana Frloyakin (1968–) Let there be light edustaa värikylläisyyttä. Stasevska johti teoksen kantaesityksen Proms-festivaaleilla 2023. Sävellys alkaa ranskalaisen impressionismin seesteisin sävyin. Niille kontrastin muodostavat matalien vaskien tummat ja uhkaavat motiivit, joista kehittyy valtava huipennus, joka vie vähitellen kohti valoa. Soitinryhmien roolit vaihtuvat: matalat muuttuvat seesteisemmäksi, huilut ja muut korkeaääniset soittimet taas luovat jännitettä, mutta lopussa jäljelle jää valoa ja toivoa.  

Frolyakin teoksen suomalainen pari on Uuno Klamin (1900—1961) ”Suomen Sacreksi” kutsuttu Kalevala-sarja (1929–1943). Tämänkin teoksen inspiraation lähde löytyy Ranskasta Stravinskin, Ravelin ja de Fallan modernista primitivismistä. Tämä selittää myös paradoksin: Klami protestoi edellisen sukupolven kansallisromantiikka vastaan eikä halunnut kirjoittaa suomalaisaiheisia teoksia.  Kuitenkin Kalevala-sarja on hänen tunnetuimpia ja rakastetuimpia sävellyksiään. Kalevala-sarja toi Ravelin sointia ja Stravinskin robusteja rytmejä suomalaiseen orkesterimusiikkiin. Sekä Frolyak että Klami käsittelevät sinfoniaorkesteria mestarillisesti.

Suomalaisen orkesterimusiikin ehkä ikonisimpia teoksia on Sibeliuksen (1865–1957) viulukonsertto, joka aiheuttaa edelleen valtavasti ihailua omaperäisyydellään ja jonka Ernst Pingaud kuvasi ”tavattoman hauraanväkeväksi” sävellykseksi. Konsertissamme teoksen solistina on säkenöivä Elina Vähälä.

Myroslav Skorykin (1938–2020) Melodia nousi kansainvälisillä näyttämöillä ikoniseksi Ukrainan ja ukrainalaisten symboliksi. Sen surumielistä teemaa innoitti ukrainalainen kansanmusiikki. Melodia puhuu sydämestä sydämiin.

Esiintyjät

  • Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri & Youth Symphony Orchestra of Ukraine 
  • Dalia Stasevska, kapellimestari 
  • Elina Vähälä, viulu 

Ohjelma

  • Frolyak: Let There Be Light
  • Sibelius: Viulukonsertto Op. 47
    VÄLIAIKA
  • Skoryk: Melodia
  • Klami: Kalevala-sarja Op. 23 

Dalia Stasevska valittiin Taideyliopiston vuoden alumniksi 2022. Tukikonsertti on hänen alumnitekonsa, jolla Stasevska haluaa tukea korkeatasoista orkesteriopetusta Ukrainassa ja kannustaa ukrainalaisia musiikinopiskelijoita vaikeina aikoina. Konserttiin osallistuu 34 lahjakasta, joko maahan jäänyttä tai sodan alta muualle opiskelemaan lähtenyttä nuorta ukrainalaista muusikkoa. Heidät on koonnut yhteen Youth Symphony Orchestra of Ukraine (YsOU). Konserttia edeltävissä harjoituksissa valmentajina toimivat suomalaisten ammattiorkestereiden muusikot. 

Yhteistyössä Helsingin Musiikkitalo, Helsingin kaupunginorkesteri ja Tapiola Sinfonietta.  

Konsertin järjestämistä tukevat Konstsamfundet, Sibelius-Akatemian tukisäätiö sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Lisätietoja: Nina Lackman, nina.lackman@uniarts.fi

Katso konsertti maksutta suorana lähetyksenä

Ajankohta

6.4.2024 klo 19:00 – 21:00

Sijainti

Musiikkitalon Konserttisali

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musiikkitalo

Katso konsertti maksutta suorana lähetyksenä

Liput

11,50–34 €

Lahjoita Ukrainan musiikin tulevaisuudelle

Osta liput

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet